Al-Anon 23. apríl

Al-Anon / 12 krokov / 12 tradícií / 12 princípov / Slogany /

„Medzi mnohými zbraňami, ktoré využívame na karhanie závislého (alebo iných ľudí, ktorých odsudzujeme), je sarkazmus. Je pravdou, že uvoľňuje naše potlačované pocity a ak sú naše poznámky naozaj ostré, poskytuje nám určité uspokojenie.

Taký protivný, akým sarkazmus sám o sebe je, stáva sa ešte oveľa ohavnejším, keď zistíme, že pochádza z gréckeho slova „sarcazo“, čo znamená trhať mäso. Je to tá forma irónie, v ktorej je hovorca motivovaný neúctou.

Keď som niekedy túto zbraň proti strápenému závislému použil, teraz si sľubujem, že už to viac neurobím. Nemám nijaké právo niekým opovrhovať, keďže nikdy nemôžem vedieť, čo vytvára potrebu správať sa tak, ako sa správa.

Pripomienka na dnešný deň

Budem sa usilovať spájať jemnosť s prísnosťou, pridať nádych harmónie do mojich vzťahov s inými namiesto trhania a ničenia. Uvedomím si, že rany, spôsobené sarkazmom, sa hoja veľmi pomaly, a môžu oddialiť túžobné zlepšenie v mojom živote.

Myšlienka

„Pohŕdač hľadá múdrosť a nenájde ju. Ten, kto je pomalý do hnevu, má veľké porozumenie.“

#AlAnon#Spoluzavislí#DvanásťKrokov#SvojpomocnáSkupina#Uzdravenie#Alkoholizmus#RodinnáDisfunkcia#DennéZamyslenia#DeňPoDniSAlAnonom
#Sarkazmus

http://www.alanonslovensko.sk/zamyslenia.html

Pridaj komentár