Al-Anon 18. apríl

AL-Anon / 12 krokov / 12 tradícií / 12 princípov / Slogany /

„Chorý závislí, či chorý „človek s problémom“, nemôže byť nikdy od svojej choroby oslobodený, keď sa k nemu budem správať pohŕdavo. A nie je to práve to, čo mnohí z nás robia? Keď sú dôstojnosť a kvality závislého, či „človeka s problémom“ zakryté bľabotaním alebo násilníckym správaním, či iným úplne nevhodným prejavom, nie je ľahké pamätať na to, že toto bezmocné stvorenie je Božím dieťaťom, ktoré je zranené, citlivé, choré od viny a potrebuje náš súcit.

Nech je to akokoľvek ťažké, náš vlastný pokrok musí začať nápravou nášho postoja k závislému, či k chorému „človeku s problémom“, keď sa nachádza v akútnom štúdiu choroby.

K emocionálnej kríze dochádza aj vtedy, keď závislý abstinuje (vytriezvie), a keď sa „človek s problémom“ z neho pozviecha. Aj vtedy sa musíme správať rovnako, ako keď závislosť (pitie) spôsobila nepokoj. Keď sa stretne hnev s hnevom, výsledkom toho nie je nič konštruktívne; nikto tento zápas, v ktorom je kontrola stratená, nevyhrá.

Pripomienka na dnešný deň

Duševná rovnováha sa dá získať; a má to rozhodný účinok na chorého závislého, ktorý dokonca aj vo svojom závislostnom opojení a zahmlení, vníma zmenu, ktorá je v nás. No čo je ešte dôležitejšie, uvoľnený postoj zabráni opotrebovanosti našich emócií a zachová nám dôstojnosť.

Modlitba

„Dovoľ mi odvrátiť moje myšlienky od súženia ťažko zvládateľného okamihu a myslieť na Tvoju vždy prítomnú pomoc a podporu.“

#AlAnon#Spoluzavislí#DvanásťKrokov#SvojpomocnáSkupina#Uzdravenie#Alkoholizmus#RodinnáDisfunkcia#DennéZamyslenia#DeňPoDniSAlAnonom

http://www.alanonslovensko.sk/zamyslenia.html

Pridaj komentár