Diera v duši

Deň deväťdesiaty štvrtý

„Uvedomujete si, ako ťažké je pre väčšinu mužov – s našou mentalitou, ktorá nám velí riešiť problémy a organizovať – vzdať sa seba samého? Naše psyché nie je príliš pripravené porozumieť duchovnej múdrosti, ktorá spočíva v odovzdanosti. Nejde to ľahko.

Odovzdanosť nájdeme v nejakej podobe vo všetkých veľkých náboženstvách sveta, pre mužov sa však nevyhnutnosť kapitulácie stáva zrejmou až vo chvíli, kedy na vlastnej koži zakúsi, že v ich duši je veľká diera – niečo, čomu nerozumejú, čo nevedia vyriešiť, zmeniť ani ovládnuť.

Tí z nás v západnom svete, ktorí žijeme pohodlne a príliš nám toho nechýba, sa musíme stretnúť s hranicami vo vnútri seba samých. Trebárs sme dosť silní na to, aby sa nám darilo finančne obstáť či aby sme vyriešili niektoré očividné problémy, svetu vo vnútri seba však nedokážeme porozumieť a nedokážeme ho ani napraviť, ani ovládať. To nás učí, že schopnosť odovzdať sa je čosi podstatného a nevyhnutného. Týmito dierami v našej duši vedie cesta, kadiaľ sa môžeme dostať von kadiaľ Boh môže vojsť dovnútra.

Kde sa nachádza v mojej duši diera? Aké časti mňa samotného sú chudobné, utlačované, zneužívané či zabudnuté?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 118.

#MužskáSpiritualita#NaPrahuPremeny#DennéMeditáciePreMužov#RichardRohr#Maskulinita#Meditácia#DuchovnáLiteratúra #DieraVDuši

Pridaj komentár