Al-Anon 15. jún

Al-Anon / 12 krokov / 12 tradícií / 12 princípov / Slogany / Deň po dni /

„Keď prichádzame do Skupiny, sústreďujeme sa hlavne na závislosť alebo problém niekoho, kto je v našom živote dôležitý. Prvý krok hovorí:

„Priznali sme svoju bezmocnosť nad…“

Skôr alebo neskôr musíme prijať skutočnosť, že pre nás neexistuje nijaký spôsob ako zastaviť nutkanie k závislému konaniu (pitie… drogy… práca… hnev… sex…) Túžba prestať môže vyjsť len od závislého.

Môžeme ho viesť alebo inšpirovať vlastným príkladom, ale nemôžeme odliať iného človeka, nech je nám akokoľvek blízky, do formy, ktorú sme si vybrali my.

Druhú časť prvého kroku akceptujeme ľahšie:

„…naše životy sa stali neovládateľné.“

To vieme. No to, čo v tomto bode možno nevieme, je to, čo s tým urobiť.

Pripomienka na dnešný deň:

Uvedomujem si, že prvý krok vyžaduje, aby som sa vzdal opratov kontroly nad inými ľudskými bytosťami. Pripomína mi, že môj život sa stal nezvládateľným; mojou prvou úlohou je uviesť ho do poriadku. Ak chcem skutočne zvládať svoj život, nebudem mať čas na to, aby som zvládal život niekoho iného.

Myšlienka:

„Prvý krok vo mne predpokladá radikálnu zmenu – v mojom spôsobe zmýšľania o závislom, či mojom človekovi s problémom a v mojom postoji voči nemu a voči jeho chorobe. Staré deštruktívne zvyky musím niečím nahradiť…“

#AlAnon#Spoluzavislí#DvanásťKrokov#SvojpomocnáSkupina#Uzdravenie#Alkoholizmus#RodinnáDisfunkcia#DennéZamyslenia#DeňPoDniSAlAnonom

Pridaj komentár