Cesnaková polievka

Varenie / Polievky

Aby sme prestali blbnúť so sto a jedným vylepšením niečoho, čo netreba vylepšovať, dávam tu do pozornosti úplne základnú cesnakovú polievku. Poznáme rôzne cesnakové polievky s pripravenou múčnou jíškou, na masle, s pórom, s kmínom, s paprikou, s majoránkou, so syrom, so šunkou… no jednoducho od výmyslu sveta… Povedzme si ale úprimne, to čo očakávame od cesnakovej polievky je predovšetkým cesnak, cesnaková chuť, cesnaková vôňa a cesnaková pálivosť. Toto je základ, na ktorom má stáť cesnaková polievka. Všetko ostatné ju podfarbí, dokreslí, dochutí, zvýrazní… akokoľvek… Pustime sa mi teda do prípravy základnej cesnakovej polievky.

Tri bežne veľké strúčiky cesnaku majú približne 10 g. Hlavička má približne 12 takýchto strúčikov. Týmto výpočtom chce autor povedať, že si treba našúpiť cesnak a navážiť si asi 60 g, bude to niečo kolo 20 strúžikov a k tomu si nechajte ešte 4 strúčiky bokom.

Záleží koľko si dávate ako porciu polievky: dávate si 250 ml, 330 ml alebo 500 ml alebo dokonca 750 ml. „Bežná“ porcia je pre každého niečo iné. Na 750 ml hotovej polievky počítajte s 30 g cesnaku. Budeme pripravovať 1500 ml polievky.

Podľa toho, ako veľmi fit chcem túto polievku spraviť použijem masť, maslo, olej alebo olivový olej. Fit klasikou je oliváč.

Pripravím si 500 g ošúpaných, umytých a na 1 cm kúsky nakrájaných zemiakov.

Dám rozpáliť olivový olej a na ňom nechám piecť zemiaky, kým chytia farbu.

Keď majú zemiaky farbu, pridám prelisovaný cesnak a pečiem ho cca minútu, aby nezhorkol.

Po minúte zalejem pečené zemiaky a cesnak čistou studenou vodou. Osolím, okorením čerstvo mletým čiernym korením, pridám dva väčšie sušené bobkové lístky. Kto skutočne nemôže inak, nech pridá kmín / rascu, ale jemne mletú prosím, úplne stačí 1/2 ČL.

Varím na miernom plameni, kým zemiaky zmäknú.

Odstavíme a do odstavenej polievky prelisujeme zvyšné 4 strúčiky cesnaku.

Ochutnáme a dochutíme podľa potreby čerstvo mletým čiernym korením, soľou, mletou rascou, prelisovaným cesnakom.

Ak si niekto potrpí na kainšmetken štýl, potom polievku nech servíruje do misiek. Do každej misky nech opatrne pustí jedno žĺtko. Prisype pár kociek 40% ného Eidamu alebo Ementála. A celú misku zasype čerstvou petržlenovou vňaťou. Takto podávaná je to cesnačka ako od profesionála.

Ale vychutnať si ju vie každý aj bez týchto tentononcov. Čistú, horúcu, silnú.