Richard Rohr: Na prahu premeny 142.: Zvládanie hnevu

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň sto štyridsiaty druhý

„Ešte dávno pred tým, než sa hnev stane v akomkoľvek zmysle „hriechom“, je emóciou, ktorá nám toho veľa prezrádza a je nevyhnutná. Sila a intenzita nášho hnevu nás občas natoľko zaskočí, že ho radšej vôbec neprejavíme, ani keby bol skutočný a oprávnený. Mnoho z nás je presvedčených, že pokiaľ svoj hnev neprejavíme, hnev jednoducho zmizne. Iný naopak prepadli návyku na ustavičnú nahnevanosť a svoj hnev prejavujú neustále.

Na hneve ako takom nie je nič zlého. Svojej nahnevanosti by ste sa nemali zbavovať skôr, než porozumiete tomu, čo vás v skutočnosti rozčuľuje. Aby ste porozumeli svojmu hnevu a jeho príčine, musíte sa k nemu prihlásiť a prepracovať sa ním. Bezdôvodný hnev neprospieva nikomu, a najmenej zo všetkého tomu, kto ho prežíva.

Nový zákon nám múdro radí: „Ak sa hneváte, nehrešte. Nenechajte nad svojim hnevom zapadnúť slnko a nedoprajte miesto diablovi“ (Ef 4, 26 – 27). Tento Duchom inšpirovaný autor to zhŕňa dobre: hnev pocíťte, zistite, čo sa od neho môžete dozvedieť, ale neidentifikujte sa s ním, inak vás zahubí.

Ako zaobchádzam so svojim hnevom?
Ako poznám, kedy som nahnevaný?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 168.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár