Zamyslenie manželov Hoxarovcov z Otcovho Srdca na Utorok 07.06. 2022.

„Vy ste soľ zeme.“

„Keď sme boli naposledy v Prešove, navštívili sme soľnú baňu Solivar. Bolo to fascinujúce. Videli sme, ako sa soľ naberala z veľkých podzemných nádrží, sušila sa a uskladňovala predtým, ako ju prepravovali na rôzne predajné miesta. Soľ bola cenná a vzácna komodita. Nákladné vozy často sprevádzali stráže, aby náklad počas cesty chránili pred lúpežnými prepadmi. Niekedy boli muži platení soľou, taká bola cenná! 

Keďže sme soľou zeme, aj my sme vzácni a cenní. Cítiš sa vzácny a cenný? To je to, čím si! Soľ sa používa na zvýraznenie chuti jedla. Ako teda môžeme vniesť „chuť“ do nášho prostredia? Napadajú mi dva spôsoby, ako to môžeme urobiť. Prvým je povzbudzovať a druhým je prinášať ľuďom okolo nás nádej. Nádej znamená pevné očakávanie, že prichádza dobro. Dokážeš sa pozrieť na situácie okolo seba, vidieť ich možné dobré výsledky a vysloviť ich nahlas? Keď povzbudzujeme ostatných, všímame si dobré a správne veci, ktoré robia. Potom tieto veci vyslovíme nahlas tak, že konkrétnej osobe povieme, čo si na nej ceníme. Koho dnes môžeš povzbudiť?

Ježiš, ktorý je Svetlom sveta, vyhlasuje: „My sme svetlo sveta.“ Na pobreží Britských ostrovov máme všade majáky. Každú noc vysielajú svoje svetlo, aby chránili lode pred stroskotaním na skalách. Svetlo svieti v tme a tmy už niet. Ako teda môžeme byť svetlom? Dobré skutky, ktoré konáme, prinášajú svetlo do temných situácií. Čelíš temnej alebo zložitej situácii? Pomôcť môžu slová povzbudenia, malé skutky lásky, gestá, ktoré nesú odkaz: „Všímam si ťa“ alebo „Vážim si ťa“. Možno spoločná šálka kávy, alebo len jednoduché počúvanie. Budeš dnes pre niekoho svetlom a predídeš jeho stroskotaniu na skalnatom pobreží?“

Pridaj komentár