Richard Rohr: Kresťanská evolúcia

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň dvesto tridsiaty prvý

„Písmo nám hovorí, že Boh stvoril svet a že svet „bol dobrý“, a dokonca „veľmi dobrý“ (Gn 1). Naša skúsenosť tomu však vždy nezodpovedá. A nie je napríklad možné, že máme príliš úzku definíciu toho, čo je dobré? Dobro sa predsa rovná harmónii a rádu – či hádam nie?

A nemohlo by to byť tak, že ono dobro, o ktorom hovorí Písmo, znamená, že všetky veci sú schopné byť pretvorené v harmóniu a rád? Semienko dobra je zasiate od počiatku, ale výzva k uskutočneniu tohto potenciálu sa týka i nás.

Čo keď je našou úlohou pomáhať Bohu k realizovaniu tohto dobra? Presne to hovorí Pavol v liste Rimanom 8, 28. Boh všetko pretvára tak, aby to pre vás bolo dobré, a tým vlastne spolupracuje s tými, kto ho milujú. Som presvedčený, že toto je najhlbší kresťanský zmysel evolúcie. Stvorenie nie je odbité jedným „veľkým treskom“ – Boh neustále tvorí svoje stvorenia, ktoré sa potom k Bohu pridávajú a ďalej s ním na stvorení spolupracujú! Nedáva to hádam dokonalý zmysel? Nie je to nádherné? Nerobíme snáď to isté so svojimi deťmi – aspoň keď máme svoj lepší deň? Inu, pre Boha je každý deň dobrý.

Ako uskutočňujem rád a harmóniu v situáciách okolo seba?
Čo by som mohol urobiť teraz a tu, aby som učinil veci dobrými
?“

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov; str. 260.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár