Zamyslenie manželov Hoxarovcov z Otcovho Srdca na pondelok 10.05. 2021.

V niektorých častiach Británie sa kresťanstvo praktizuje osobitnou formou. Ide o tzv. keltské kresťanstvo, ktoré je rozšírené najmä vo Walese, Škótsku a na severe Anglicka. Jednou z jeho myšlienok je, že na určitých miestach a v určitých obdobiach je rozdelenie medzi nebom a zemou slabšie, alebo úplne zaniká. Tam, kde existuje „otvorené nebo“, aktivizuje sa viera, znamenia a zázraky, zjavenia, proroctvá, atď. Preto je dôležité, aby ľudia žijúci vo viere boli v správnom čase na správnom mieste.

Pre mňa je zážitkom „otvoreného neba“ adorácia pred najsvätejšou sviatosťou. Viem, že Boh je všade, ale na niektorých miestach a v určitých chvíľach sa pri ňom cítim byť oveľa bližšie. Cítim osobitnú duchovnú atmosféru, vzrušenie a očakávanie spôsobujú teplé mravčenie na mojom krku a pleciach. Prečo to spomínam v súvislosti s dnešným čítaním? Myslím si, že Pavol pri rieke vo Filipách zažil “otvorené nebo“, keď sa stretol s Lýdiou.

Filipy bolo historicky významné mesto. Vybudovali ho na počesť Filipa Macedónskeho (otca Alexandra Veľkého). Oblasť pri rieke bola miestom dvoch významných bitiek medzi dvoma nepriateľskými rímskymi tábormi. Do týchto bitiek bolo zapojených 200 000 rímskych vojakov a ich výsledkom bola porážka Bruta (atentátnika Júliusa Cézara). Vojaci víťazného tábora obsadili Filipy a pravidelne sa stretávali na modlitbách pri rieke. Toto miesto tak bolo po celé storočie miestom modlitieb. Keď Pavol prišiel do Filíp, išiel k rieke – na miesto modlitby – a tam stretol Lýdiu. Boh otvoril Lýdiino srdce, a tak uverila ona i celá jej domácnosť a všetci sa dali pokrstiť. Tam, kde Boh otvára srdcia, stretáva sa nebo so zemou. Lýdia Pavlovi okamžite prejavila pohostinnosť. Toto nebolo obyčajné miesto, ani nejaké náhodné stretnutie. Keltskí kresťania by povedali, že išlo o „otvorené nebo“.

Toto všetko hovorím preto, aby ste si uvedomili, že niektorí ľudia dokážu rozlíšiť duchovnú atmosféru. Niekedy je táto atmosféra temná a desivá, čo môže naznačovať, že sa na danom mieste udiali zlé alebo okultné veci. Takéto miesto potrebuje modlitby oslobodenia. Inokedy atmosféra pripomína raj na zemi. Zvyčajne to znamená, že sa tam veriaci modlili alebo miesto nejakým spôsobom požehnali. Keby ste dokázali rozlišovať duchovnú atmosféru, boli by ste schopní rozpoznať miesta a časy, v ktorých sa pravdepodobne budú diať nebeské veci. A keby ste vedeli, kde je „otvorené nebo“, chceli by ste tam byť a požiadať Ducha Svätého, aby vás napojil na to, čo sa tam na duchovnej úrovni odohráva.

Počas zajtrajšieho dňa sa môžete v pravidelných intervaloch skúsiť zastaviť a modliť sa. Požiadajte o dar rozlišovania duchovnej atmosféry, ak po ňom túžite. Váš každodenný život tak bude oveľa viac napojený na pôsobenie neba a váš život viery sa stane dôvernejším.“

Pridaj komentár