Richard Rohr – Na prahu premeny 252.: Zrkadlové neuróny

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň dvesto päťdesiaty druhý

„Jedna cesta, ako sa čoby privilegovaní ľudia vyslobodiť zo svojich ilúzií, spočíva v pestovaní empatie voči zvyšku sveta. Požiadame Boha, aby nás nechal emocionálne pretrpieť, a to v tele, nie len v hlave, aké to je cítiť sa bezmocný, opomínaný, utláčaný alebo vylučovaný.

Ak sa dieťaťu dostáva láskyplného zrkadlenia od matky a otca, rozvinie si v mozgu a v tele „zrkadlové neuróny“, a dokáže potom ľahšie súcitiť s druhými. Niektorí nedokážu cítiť utrpenie niekoho iného, čo je situácia, ktorá môže v najhoršom prípade vytvoriť sociopatickú či psychopatickú osobnosť.

Pokiaľ sa vám tohto zrkadlenia nedostalo v detstve a nie je pre vás ľahké vzťahovať sa k bolesti druhých, naliehavo vás vyzývam, aby ste si ako dennú prax osvojili pohľad na Ježiša na kríži. Možno si i neskôr v živote stále ešte môžeme vypestovať zrkadlové neuróny. Ako prehlásil prorok Zachariáš: „A vtedy pohliadnu na mňa, ktorého prebodli. Budú ho oplakávať, ako sa oplakáva jediný syn; budú nad ním horko trúchliť, ako keď umrie prvorodený“ (Zach 12; 10).

Čo môžem spraviť, aby som sa pravdivo postavil tvárou v tvár k utrpeniu sveta?

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov; str. 281.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár