Učiť sa od tieňa

Deň sto deväťdesiaty deviaty

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

„Tieňové ja nie je zlé ja – je to neprijateľné ja. Je to tá strana nás samých, ktorú nechceme ukazovať svetu. Musíme však pochopiť, že všetky žiaduce kvality bez výnimky sprevádzajú ich opaky, ktoré žijú v nevedomí či v „tieňovom“ ja.

Tieň v sebe obsahuje všetky časti nášho ja, ktorými sme pohrdli a poslali ich do vyhnanstva. Nakoniec ich ale aj tak musíme privítať späť doma, pretože nám prinášajú zásadné poznatky. Kamene, ktoré. Sme zavrhli pri heroickom budovaní svojej veže v prvej polovici života, sa stanú zdrojom najväčšieho poučenia, ktoré potrebujeme pre ďalšiu časť svojej cesty. Či, ako to hovorí Ježiš: „Kameň, čo stavitelia zavrhli, stal sa kameňom nárožným“ (Mk 12; 10).

V druhej polovici života zistíme, že ostrým odsudzovaním tieňa sa k nemu v skutočnosti pripútavame. Je to podobné ako u ľudí, ktorí horlivo broja proti pornografii a homosexualite, a pritom im potajomky holdujú. (Dobrú meditáciu na toto téma si v Písme môžete prečítať v liste Efezanom 5; 11 – 14).

Aké aspekty seba samého som v minulosti zavrhol, a ony sa potom pri neskorších skúsenostiach ukázali ako užitočné?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 225.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

#UčiťSaOdTieňa #Tieň #DeňStoDeväťdesiatyDeviaty #Zlo #Neprijateľné #Žiadúce #Nežiadúce #Ja #TieňovéJa #Kameň #KamenČoStaviteliaZavrhli #UholnýKameň #NárožnýKameň #PrváPolovicaŽivota #DruháPolovicaŽivota #Mk #Ježiš

Pridaj komentár