Richard Rohr – Na prahu premeny 269.: Náboženský brak

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň dvesto šesťdesiaty deviaty

„Ježiš i Buddha svojich nasledovníkov jasne učili, že život je utrpenie a nie je možné sa mu vyhnúť. Každý človek si nesie svoju bolesť – nesie si ju ako vo veľkom čiernom vreci, ktoré s vekom oťažieva a plní sa zradami, odmietnutiami, sklamaniami a ranami, ktoré sme utŕžili cestou. Nič z toho nemôže proste a jednoducho zmiznúť, takže by sme sa radšej mali naučiť, ako s tým všetkým naložiť. Ženy to väčšinou robia tak, že o týchto veciach hovoria, z čoho môžu vzísť klepy, ale rovnako tak to môže viesť k uzdraveniu. U mužov je pravdepodobnejšie, že v sebe bolesť dusia, či ju exportujú – od Iraku po ktorékoľvek iné miesto, ktoré práve bolo označené za sídlo nepriateľa.

Pokiaľ sa nenaučíme svoju bolesť premieňať, vždycky ju budeme prenášať na druhých okolo seba, alebo ju obrátime proti sebe. A budeme rozdúchavať napätie, negativitu, podozrievavosť a strach všade, kam vstúpime. Nikto, kto vás podnecuje, aby ste svoju bolesť premietali na druhých (moslimov, černochov, migrantov, rómov, svoju rodinu, gejov atď.) alebo aby ste ju obrátili proti sebe, nepozná pravdu ani múdrosť, ktorú by vám mohol ponúknuť. Pokiaľ vás vaše náboženstvo neučí, ako poznať, znášať a pretvárať utrpenie, je to brakové náboženstvo (filozofia, či životné presvedčenie).

Pretváram svoju bolesť, alebo ju prenášam na druhých?

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov; str. 298.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov#RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra#MeditáciePreMužov

Pridaj komentár