Al-Anon 19. február

Al-Anon

„Jedného dňa prišla na stretnutie Skupiny vystrašená žena so šokujúcim príbehom. Jej manžel bol násilník a často ju bil, nikdy nemali peniaze na jedlo, mali problémy s políciou a sem-tam ich vysťahovali z bytu, pretože neplatili nájom.

Na stretnutie Skupiny by sa možno nikdy nebola odvážila prísť, keby jej manžel nebol vo väzení.

Keď začala postupne získavať trochu dôvery, premýšľala, či by nebolo napokon lepšie urobiť radikálne riešenie. Jedného dňa sa svojho sponzora opýtala: “Mám sa rozviesť?”

Jej sponzor povedal: “Toto rozhodnutie môžeš urobiť len ty. Iné ženy by to možno boli vzdali už dávno. Si na to pripravená? Čo ti hovorí tvoje srdce?”

Žena bez váhania odpovedala: “Mám všetky dôvody a právo na to, aby som sa od neho navždy odlúčila, ale viete, ja ho milujem.”

Našla svoju vlastnú odpoveď, ako to musí urobiť každý z nás. Kto to môže pochopiť? Kto je dostatočne múdry na to, aby rozhodol za niekoho iného? Určite nikto z nás v Skupine, pretože sa tu učíme, že nijaká situácia nie je naozaj beznádejná.

Ako sa ukázalo, ani táto nebola. Keď žena prekonala svoj strach z manžela, opustila ju aj sebaľútosť. Prestala sa zapletať do jeho nešťastných situácií a zúčastňovať sa hádok, ktoré obyčajne končili násilne. Jej manžel bol nútený čeliť vlastným problémom a je radostné, že sa to naučil vo vlastnej Svojpomocnej skupine.“

Pridaj komentár