Brokolicová smotanová polievka

Varenie / Polievky / Smotanové polievky

Ingrediencie:

4 guličky nové korenie (primerané množstvo pomletého nového korenia)
4 guličky celé korenie (primerané množstvo pomletého celého korenia)
100 ml smotana (33%)
2 PL worcesterská omáčka
0,5 kocky bujónu – zeleninového
1 PL (30g) maslo 82% mliečneho tuku
2 PL (30g) hladká múka
250 g brokolica bez nožičky
podľa chuti soľ

Postavíme si vodu, osolíme, privedieme do varu a vložíme do nej umytú brokolicu rozobranú na ružičky. Po 5 minútach brokolicu vyberieme a nadrobno nakrájame. Vodu nevylejeme.

Medzitým si pripravíme z rozpusteného masla a múky zápražku, ktorú zalejeme vývarom z brokolice. K tomu pridáme nakrájanú brokolicu, celé korenie, nové korenie a masox.

Takto nechávame chvíľu povariť. Ku koncu dochucujeme smotanou a sójovou omáčkou.

1 brokolica,
4 menšie zemiaky,
čerstvá smotana 200g (1 kelímok),
5 strukov cesnaku,
1 cibuľa,
zeleninový bujón,
soľ a čierne korenie,
olej,
krutóny,
slnečnicové semiačka alebo chia semiačka,

750 g brokolica
10 g maslo
1,5 litre vývar
1 strúčik cesnaku
100 ml smotana na šľahanie
1 štipka soľ
1 štipka mleté čierne korenie
1 štipka muškátový oriešok

1 ks cibuľa
1 KL drvená rasca
4 ks stredne veľké zemiaky
1 liter voda alebo zeleninový bujón
1 ks brokolica
100 g syr v črievku
100 ml smotana na šľahanie (nemusí byť)
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie