Kmínová – Rascová polievka

Vo svojej najjednoduchšej podobe nám stačí celá rasca, olej, voda a soľ. 🙂
Nemusíme ísť do takto extrémne úsporného režimu. Môžeme si dovoliť viacero vylepšení.

1. 30 – 50 g alebo 2 PL celej rasce dáme do hrnca a necháme nasucho opražiť. Pridáme tuk. Vhodná je bravčová masť, stačí máličko 1 kopcovitá ČL . Rascu speníme v tuku. Zalejeme 1 litrom zeleninového vývaru. Na malom ohni varíme 45 minút. Vývar scedíme a necháme schladnúť.

2. Z 30 g masla a 2 PL hladkej múky (pomer má byť 1:1 môžete aj odvážiť) spravíme svetlú jíšku. Treba ju nechať speniť, aby sa dobre uvoľnil škrob a zároveň oddelili jednotlivé časti múky. Po naberačkách pridávame do horúcej jíšky vlažný vývar, alebo môžeme nechať vychladnúť jíšku a pridávať do nej vriaci vývar. Ak sme použili vlažný vývar, privedieme do varu a varíme aspoň 10 minút.

3. 70 g alebo 1 stredne veľkú cibuľu nakrájame najemno. Na 1 kopcovitej ČL bravčovej masti smažíme cibuľu do farby. Keď má cibuľa farbu, pridáme 10 g alebo 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme 1 ČL sladkej mletej červenej papriky a speníme. Spenenú zásmažku pridáme do zahustenej polievky. Nemusíme použiť všetok tuk, ak nechceme mastnejšiu polievku.

Alternácia by mohla byť: 30 – 50 g alebo 2 PL drvenej rasce dáme do hrnca a necháme nasucho opražiť. Pridáme tuk. Vhodná je bravčová masť, stačí máličko 1 kopcovitá ČL . Rascu speníme v tuku. Pridáme 70 g alebo 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú najemno. Smažíme cibuľu do farby. Keď má cibuľa farbu, pridáme 10 g alebo 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme 2 PL hladkej múky (pomer k tuku má byť 1:1 môžete aj odvážiť) spravíme svetlú jíšku. Treba ju nechať speniť, aby sa dobre uvoľnil škrob a zároveň oddelili jednotlivé časti múky. Tesne pred dokončením jíšky pridáme 1 ČL sladkej mletej červenej papriky a speníme. Po naberačkách pridávame 1 liter vlažného zeleninového vývaru. Privedieme do varu a varíme aspoň 30 minút. Pre väčšiu sýtosť môžeme na začiatku varu pridať tri nadrobno nakrájané zemiaky.

Alternácia by mohla byť: 2 PL drvenej rasce dáme do hrnca a necháme nasucho opražiť. Pridáme tuk. Vhodná je bravčová masť, stačí máličko 1 kopcovitá ČL . Rascu speníme v tuku. Pridáme 70 g alebo 1 stredne veľkú cibuľu nakrájanú najemno. Smažíme cibuľu do farby. Keď má cibuľa farbu, pridáme 10 g alebo 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Pridáme 2 PL hladkej múky (pomer k tuku má byť 1:1 môžete aj odvážiť) spravíme svetlú jíšku. Treba ju nechať speniť, aby sa dobre uvoľnil škrob a zároveň oddelili jednotlivé časti múky. Tesne pred dokončením jíšky pridáme 1 ČL sladkej mletej červenej papriky a speníme. Po naberačkách pridávame 1 liter vlažného zeleninového vývaru. Privedieme do varu a varíme aspoň 30 minút. Pre väčšiu sýtosť môžeme na začiatku varu pridať tri nadrobno nakrájané zemiaky. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme.

4. V suchej panvici pripravíme krutóny z chleba, ktorý nakrájame na cca 1 – 2 cm veľké kúsky. Pečieme pozvoľna, aby nezhoreli.

5. Polievku dokončíme pri servírovaní posypaním čerstvou petržlenovou vňaťou, alebo čerstvom pažítkou. Ak máme sušené, pridáme bylinky do odstavenej polievky.