Punč – Vianočný – Nealkoholický

Varenie / Vianočné menu

Moja večná dilema: Nesmiem alkohol, ale milujem vôňu a chuť punču. Čo s tým? Tak tu je moja odpoveď.

Vzdelávacia dúška:

Punč – je pôvodne Indický nápoj, ktorého názov je odvodený od slova PANČ, čo znamená päť ingrediencií. Je to: 1. alkohol 2. ovocie 3. cukor 4. koreniny 5. čaj.

Ingrediencie:

Keďže chcem, aby tento punč bol vhodný pre MALÝCH aj VEĽKÝCH a aj pre nepičov, či už abstinentov z presvedčenia, alebo abstinentov z donútenia, koniec-koncov, ľudia sú rôzni, vynechám alkohol a aj akékoľvek arómy, ktoré by ho mohli pripomínať a spraviť škrt cez rozpočet.

1,1 liter – Voda
5 vreciek – Čaj čierny
podľa chuti – Cukor trstinový hnedý
podľa chuti – Med
hrsť – Čierne celé korenie
10 ks – Nové celé korenie
20 ks – Klinček celý
2 ks – Škorica celá
2 ks – Badián celý
štipku – Muškátový oriešok
1 čl – Citrónová kôra – sušená
1 čl – Pomarančová kôra – sušená
500 ml – Mušt hroznový
300 ml – Jablkový džús
250 ml – Pomarančový džús
15 bobuliek – Hrozno
1 ks – Pomaranč
2 ks – Jablko
1 ks – Citrón
1 ks – Limetka
1 ks- Mandarínka
1 ks – Granátové jablko

1. ALKOHOL: Tak ako sme si povedali vyššie, do tohto punču nepôjde žiaden alkohol ani jeho arómy.

2. OVOCIE: Krása punču spočíva v jeho pestrosti a mnohotvárnosti. Jablkový džús, pomarančový džús, citrónový džús sú také chuťovky, ktoré dotvoria celý punč, ale nie sú nevyhnutné. Punč si ale pýta celé ovocie. Bez neho by to nebolo ono a je len na vás, či to budú jednoduché kocky jablka, alebo jeho plátky. Či ho ošúpete, alebo použijete so šupkou. Je len na vás, či použijete kolečká, kocky, alebo polmesiačiky pomaranča, citrónu, limetky či mandarinky… bobuľky ríbezle, hrozna, alebo granátového jablka… Alebo dokonca ananás… predstavivosti a tvorivosti sa medze nekladú…

3. CUKOR: Podobné ako s ovocím, je to aj s cukrom. Punč by mal byť sladký. Ale či si pripravíte vianočný korenený sirup, alebo karamel, alebo med, alebo trstinový cukor, alebo bežný cukor… tak toto je úplne na vás…

4. KORENINY: Za mňa do punču patria koreniny, ktoré mu dodajú trochu ostrosti a to: čierne celé korenie a nové celé korenie, potom klasicky celá škorica a celý klinček. Čo považujem za voliteľný doplnok je badián, vanilka, muškátový oriešok a citrónová kôra.