Al-Anon 16. február

Al-Anon

„Závislosť (či už na alkohole, drogách, vzťahoch, prejedaní, sexe, porne, masturbácii, stávkach, hrách, adrenalíne…) je choroba – tento výrok počúvame stále dookola. Väčšina z nás to veľmi ťažko prijíma, pretože ho nedokážeme dať do spojitosti s baktériami alebo vírusmi tak, ako je to v prípade iných “riadnych” chorôb. Napriek tomu uvidíme pri sebe značný pokrok, keď si uvedomíme, že je to fyzická, duševná a duchovná choroba, ktorá nemá nijakú izolovanú príčinu. Nemôžeme ju zastaviť o nič viac ako nemôžeme docieliť to, aby sa chorý človek uzdravil.

Nadužívanie (Pitie) je vonkajším prejavom vnútornej skľúčenosti človeka s problémom (alkoholika); ak to pokračuje ďalej, stane sa zničujúcim cyklom úpadku. Ak mu chcem pomôcť, musím v prvom rade prijať závislosť (alkoholizmus) ako chorobu.

Pripomienka na dnešný deň

Ako na mňa vplýva poznanie, že závislí človek (alkoholik) je chorý? Mení to môj postoj naproti nemu. Môj hnev a frustrovanosť nahrádza tichou trpezlivosťou. Umožňuje mi vybrať si ten správny okamih k tomu, aby som mu navrhol Svojpomocnú skupinu (AA) vtedy, keď je naozaj zúfalý a ochotný uznať, že potrebuje pomoc.

Modlitba:

“Modlím sa, aby som si uvedomoval, že závislí (alkoholik) je chorý a zúfalý, a prosím, aby som dostal silu pomôcť mu správnym a konštruktívnym spôsobom.

Pridaj komentár