Varenie / Hlavný chod / Polievky / Guľáš
Celkový čas varenia 4 hodiny.
Na približne 7 litrov polievky potrebujeme tieto ingrediencie:
500 g – Fazuľa Maslová Strakatá (fialová veľká) Túto fazuľu u nás voláme švábka Ideálne ju namočiť na aspoň 12, lepšie 24 hodín a nakoniec vodu zliať preč.
3 pl – Bravčová masť (na konci varenia glanc z masti a iného tuku budeme odoberať a dá sa zamraziť, či zachladiť a použiť v iných receptoch)
2 ks – Cibuľa žltá veľká (stredná má 70 g kus, veľká má nad 100 g kus ) takže asi 200 g – 250 g cibule
200 g – Sušené slivky
10 ks strúčiky – Cesnak (počítame s tým, že jeden stredný strúčik má niečo nad 3 grami) takže asi 30 g – 50 g cesnaku
15 ks – hrsť – Korenie celé čierne (môže byť aj čerstvo zomleté)
4 ks – Korenie celé nové (môže byť aj mleté)
1 kl – Drvená rasca (môže byť aj mletá)
5 ks – Bobkový list ak použijeme celé korenie, môžeme ho zabaliť do plátienka, vtedy môžeme použiť aj celú rascu)
1 pl kopcovitá – Mletá červená paprika sladká (odporúčam Paprika sladká mletá ŠPECIÁL Kotányi – tá je jednoznačne najlepšia)
1 čl kopcovitá – Mletá údená paprika opäť od Kotányi
500 g – Koleno malé neúdené
500 g – Údené rebrá
500 g – Slanina (prerastená, nie tučná)
500 g – Klobása (čím viac druhov, tým lepšie) podľa potreby – Voda
500 g – Zemiaky (ak chceme fazuľovicu mraziť, potom zemiaky nedávame, ak ju chceme sterilizovať, alebo hneď zjesť, potom môžeme)
500 ml – Smotana na šľahanie Kunín má 40%, RAJO 33%
1 liter – Mlieko 3,5 %
2 čl – Soľ
1 čl – Mleté čierne korenie
1 pl – Cukor trstinový hnedý
2 pl – Ocot kvasný 8%
množstvo soli, korenia, cukru a octu sa môže líšiť, teda môže byť vyššie, tu je uvedené minimálne množstvo.