Základné druhy Sushi sú:
Maki Sushi = rolka kyslej ryže =>
- náplň
- kyslá ryža
- riasa nori
Podľa veľkosti, ale aj pestrosti náplne by sme mohli hovoriť o:
– Hoso Maki Sushi
– Chu Maki Sushi
– Futo Maki Sushi
Hoso Maki Sushi = malá / tenká rolka kyslej ryže =>
- jeden druh náplne
- kyslá ryža
- riasa nori
- používa sa rozpolená riasa (1/2)
- servírované po 8 až 10 kusov
- priemer do 2,5 cm
Chu Maki Sushi = stredná rolka kyslej ryže =>
- jeden až tri druhy náplne
- v náplni je bežne ryba
- kyslá ryža
- riasa nori
- používa sa celá riasa
- servírované po 6 až 8 kusov
- priemer 3 až 4 cm
Futo Maki Sushi = veľká / tučná rolka kyslej ryže =>
- tri a viac druhov náplne
- náplň je najčastejšie bezmäsitá
- kyslá ryža
- riasa nori
- používa sa celá riasa
- servírované po kusov
- výška 4 až 5 cm
Podľa spôsobu prevedenia môžeme Maki Sushi rozdeliť na:
– Klasické – ktoré sme si popísali vyššie
– Obrátené – Ura Maki Sushi –
– Dvojité – ktoré sú obrátené a ešte zarolované v niečom
Ura Maki Sushi = obrátená rokla kyslej ryže =>
– náplň
– riasa nori
– kyslá ryža
– môže byť posypaná sezamom (bielym alebo čiernym) alebo ikrami (červené, zelené, čierne)
– môže byť obalená rybou, alebo zeleninou