Sushi

Základné druhy Sushi sú:

Maki Sushi = rolka kyslej ryže =>

  • náplň
  • kyslá ryža
  • riasa nori

Podľa veľkosti, ale aj pestrosti náplne by sme mohli hovoriť o:
– Hoso Maki Sushi
– Chu Maki Sushi
– Futo Maki Sushi

Hoso Maki Sushi = malá / tenká rolka kyslej ryže =>

  • jeden druh náplne
  • kyslá ryža
  • riasa nori
  • používa sa rozpolená riasa (1/2)
  • servírované po 8 až 10 kusov
  • priemer do 2,5 cm

Chu Maki Sushi = stredná rolka kyslej ryže =>

  • jeden až tri druhy náplne
  • v náplni je bežne ryba
  • kyslá ryža
  • riasa nori
  • používa sa celá riasa
  • servírované po 6 až 8 kusov
  • priemer 3 až 4 cm

Futo Maki Sushi = veľká / tučná rolka kyslej ryže =>

  • tri a viac druhov náplne
  • náplň je najčastejšie bezmäsitá
  • kyslá ryža
  • riasa nori
  • používa sa celá riasa
  • servírované po  kusov
  • výška 4 až 5 cm

Podľa spôsobu prevedenia môžeme Maki Sushi rozdeliť na:
Klasické – ktoré sme si popísali vyššie
Obrátené – Ura Maki Sushi –
Dvojité – ktoré sú obrátené a ešte zarolované v niečom

Ura Maki Sushi = obrátená rokla kyslej ryže =>

– náplň

– riasa nori

– kyslá ryža

– môže byť posypaná sezamom (bielym alebo čiernym) alebo ikrami (červené, zelené, čierne)

– môže byť obalená rybou, alebo zeleninou