Aperitív je prvý nápoj určený:
– na prvý prípitok,
– na kvalitné naštartovanie trávenia a
– na vyčistenie chuťových buniek, aby bol gastronomický zážitok čo najintenzívnejší.
Moderná gastronómia už tak prísne netrvá na týchto troch základných úlohách aperitívnu a môžeme sa stretnúť s jeho rôznymi podobami ako sú:
– sladké aperitívy,
– miešané nápoje ako aperitívy,
– džúsy ako aperitívy,
– či rôzny tvrdý alkohol ako aperitívy.
Tradičné aperitívy dbajú na všetky tri svoje základné úlohy a v tomto duchu odporúčame:
– veľmi suché vína (extra dry) alebo
– veľmi suché perlivé vína alebo
– veľmi suché perlivé vínové nápoje alebo
– veľmi suché perlivé či neperlivé odalkoholizované nápoje
Chuťovo sú tieto nápoje menej výrazné, dobre čistia chuťové poháriky a áno rozumejú si s kyslejším ovocím, napríklad bobuľovým ovocím a lesným ovocím (jahody, čučoriedky, citrón, pomaranč). Neodporúčame sladkú cukrovú glazúru na poháry pre aperitív. Takáto sladká úprava je vhodná pre niektorý z následných prípitkov, ktorý nie je zahajujúci, ale skôr vrcholiaci.