Aglio e Olio

Varenie / Talianske omáčky na cestoviny

Najjednoduchšia talianska omáčka.

Varenie začíname tým, že si dáme variť dostatočné množstvo vody na cestoviny. Keď voda zovrie, osolíme ju tak, aby pripomínala morskú vodu. Vložíme cestoviny

Vhodné cestoviny čo do zloženia sú celozrnné a zo semolínovej múky. Čo do tvaru potom Spaghetti, Linguine, Bucatini, Fettuccine, Pappardelle, Tagliatelle, teda všetky stredné až hrubšie dlhé cestoviny.

Po vložení cestovín do vriacej vody na panvicu dáme Extra panenský olivový olej a speníme na ňom na tenučko nakrájané plátky cesnaku. Pozor! Radšej nech sú to hrubšie plátky, než aby boli rôznej hrúbky. Rovnaká hrúbka plátkov cesnaku je dôležitá, aby sa všetok cesnak usmažil rovnomerne a nemali sme niektoré kúsky spálené a niektoré kúsky nedopečené. Cesnak pridávame do ešte chladného oleja. Ak máme pripravený cesnakový olivový olej, môžeme použiť ten a tým ešte zvýrazniť cesnakovú chuť a vôňu. Cesnak nesmažíme do hneda! Chceme aby bol chrumkavý, ale nie spálený. Smaženie cesnaku zastavíme pridaním naberačky vriacej vody, v ktorej varíme cestoviny.

Následne do emulzie smaženého cesnaku, olivového oleja a vývaru z cestovín preložíme cestoviny. Pozor! Cestoviny v tomto momente majú mať tak tri minúty do stavu, kedy budú al dente, pretože na panvici ich za stáleho miešania ešte necháme dôjsť do stavu al dente. Tým, že dokončujeme cestoviny v panvici v omáčke dosiahneme, že budú nie len krásne obalené omáčkou, ale aj nasiaknuté jej chuťou. Zároveň nám omáčka vďaka škrobu z vývaru krásne zhustne a bude krémová. Vývar z cestovín nevylejeme, ale necháme si ho bokom a v prípade potreby ním nadstavíme, teda rozriedime konzistenciu omáčky. Po odstavení príde na rad čerstvo mleté čierne korenie.

Aglio e olio vo svojej základnej podobe nepotrebuje ani petržlenovú vňať, ani syr peccorino, ani parmigiano regatto, ani feferonky, ani chilly. Všetky tieto doplňujúce ingrediencie samozrejme pridať môžete. Akurát tým vytvárate trochu iné jedlo. Napríklad s pridaním chilly alebo feferóniek už to nie je Aglio e olio, ale Aglio, olio e peperoncino. Jediné dve ingrediencie, ktoré nemenia podstatu jedla a tým ani jeho názov sú: čerstvo mleté čierne korenie a petržlenová vňať. Petržlenovú vňať môžeme nasekanú buď vmiešať priamo do už odstavených cestovín, alebo ju použiť na ozdobu jedla, alebo aj aj. Vňať potrebujeme nasekať úplne na jemnučko.

Na jeden 400 g balík cestovín potrebujeme 6 PL (60ml) extra panenského olivového oleja, 8 strúčikov – 1 hlavička cesnaku, 1 hrsť petržlenovej vňate, čerstvo mleté čierne korenie, soľ.