Richard Rohr: Na prahu premeny 5.: Hľadanie vízie

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň piaty

„Domorodí Američania sa ako mladí muži vydávali hľadať víziu do divočiny. Našli si osamelé miesto a potom čakali. Domov sa nevracali, dokým neobdržali svoj osud a dokiaľ od Veľkého ducha nedostali svoje pravé meno. Toto meno mladému mužovi povedalo, kým je a aký bude cieľ jeho života.

V kresťanskej tradícii malo malo podobne fungovať birmovanie. To malo ľuďom umožňovať, aby prežili razantnú skúsenosť svätého Ducha spočívajúceho v ich vlastnom vnútre, a často si pri tom vyberali meno, ktoré vzhľadom k tejto skúsenosti nieslo duchovný význam. Nie vždy pritom síce dochádzalo i k nájdeniu vlastnej životnej vízie, napriek tomu je však jasné, že kresťanské sviatosti sú vybudované na hlbokých a trvalých iniciačných vzorcoch.

Mnohých z nás toto hľadanie vízie stále ešte len čaká, rovnako tak ako „birmovanie“ duše. Práve po tejto vnútornej vízii, ktorá by mužom povedala, akým spôsobom patria do sveta a čo tu majú vykonať – čo je často niečo odlišné od toho, čo robia, aby mali z čoho zaplatiť účty -, mnoho mužov túži, a pritom niektorí ani nemajú slová, ktorými by to vyjadrili.

Započul som niekedy svoje pravé meno?
Čo mám tu na zemi vykonať?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 27.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár