Exodus 90 43. deň

OCHOTA UROBIŤ NIEČO ABSURDNÉ
Denný smerovník: 7. týždeň
Nachádzaš sa na drsnej hornatej púšti na úpätí hory Sinaj

Dar znovuobjavenej slobody bol pre Izraelitov získaný v hlbinách Červeného mora. Teraz Pán priviedol svoj ľud na úpätie vrchu Sinaj. Na vrchole tejto hory bude hovoriť s Mojžišom a dá mu plán, vďaka ktorému si môže on a Izraeliti naveky uchovať slobodu. Dostal si sa do 7. týždňa. Tento týždeň je polovica týchto duchovných cvičení. Blahoželáme. V čase, keď si ako nikdy doteraz odlúčený od modiel svojho predchádzajúceho života, stále držíš vo svojich rukách plán k slobode: modlitba, asketizmus a bratstvo. Ak teraz odmietneš tento plán, odmietneš samotný dar slobody. Stále je pred Tebou mnoho práce. Tvoj starý život je možno za Tebou, ale ešte potrebuješ veľa času, aby sa vytvorili nové návyky.

Položky skutkov:

  1. Cti svoju svätú hodinu. Boh chce s Tebou toľko zdieľať. Chce s Tebou zdieľať seba samého. Každý deň mu venuj čas v modlitbe. Vyhovárať sa a hovoriť, že nestojí za náš čas, je urážať samotného Boha. Veľmi nás miluje a zaslúži si od nás omnoho viac ako naše výhovorky.
  2. Choď ku zdroju. „Eucharistia je prameňom a vrcholom kresťanského života“ (KKC 1324). Ako sa Ti darilo zúčastniť sa jednej omše v týždni navyše? Ak si sa nezaviazal k jednému ďalšiemu stretnutiu každý týždeň s Ježišom Kristom, ktorý je prítomný v Eucharistii, polož si otázku prečo. Iba Boh dáva slobodu. Ešte dnes si naplánuj čas na návštevu jednej omše v týždni naviac.
  3. Starostlivo si večer spytuj svedomie. Ak sa Ti darilo robiť si večerné spytovanie svedomia, začal si si všímať slobodu a úspech, ktorý Ti Boh doteraz dal. Ak si si nevykonával večerné spytovanie, Tvoj osobný úspech v 91. deň už vyzerá blede. Začni si spytovať svedomie každú večer a starostlivo. (Vysvetlenie, ako vykonať večerné spytovanie svedomia, nájdeš v Poľnej príručke)
  4. Zostaň radostný. Minulý týždeň Ťa Pán vyslobodil z Egypta cestou cez Červené more. Tento týždeň prekročíš polovičku cvičení. Je toho veľa za čo byť vďačný. Existuje veľa dôvodov na radosť. Ži v tejto radosti, aby ostatní mohli vidieť a spoznať, že Boh aktívne dáva ľuďom vyslobodenie.
  5. Modli sa, aby Pán vyslobodil Teba a Tvoje bratstvo.
  6. Modli sa za slobodu všetkých mužov Exodu, tak ako sa oni modlia za Teba.

Otče náš…

Čítanie: Ex 17, 8-16
Tu prišiel Amalek a pri Rafidim napadol Izrael. Vtedy Mojžiš povedal Jozuemu: „Vyber nám mužov a choď bojovať s Amalekom! Ja budem stáť na končiari vrchu s Božou palicou v ruke.“ A Jozue urobil, ako mu uložil Mojžiš, a dal sa do boja s Amalekom. Mojžiš, Áron a Hur vystúpili na končiar vrchu. A kým mal Mojžiš zdvihnuté ruky, víťazil Izrael, len čo ruky spustil, víťazil Amalek. Ale Mojžišovi ruky oťaželi. Tu vzali kameň a podložili mu ho a on si naň sadol. Áron a Hur mu ruky podopierali jeden z jednej a druhý z druhej strany, a tak zostali jeho ruky v rovnakej polohe až do západu slnka. A Jozue porazil Amaleka a jeho ľud ostrím meča. Pán potom prikázal Mojžišovi: „Zapíš to na pamiatku do knihy a vštep Jozuemu do uší, že (aj) pamiatku na Amaleka úplne vytriem spod neba.“ Nato Mojžiš postavil oltár a nazval ho Pán je moja zástava. Povedal: „Ruky hore k Pánovmu trónu! Pán je v boji proti Amalekovi z pokolenia na pokolenie.“

Rozjímanie:

Amalek, čo doslova znamená „hriešni ľudia“, odmieta Izraelitom dovoliť prejsť do zasľúbenej zeme. Rozhodli sa odporovať Božej vôľu. Sú voči Božej vôli zanovití, postaviac sa Izraelitom na základe vlastnej autority a pýchy. Svätý Augustín ponúka na túto tému nasledujúcu múdrosť: pýcha „sa stáva prekážkou pre vyššie veci a sprostredkovateľom nižších“. Na chvíľu sa zamysli, ako sa to prejavuje v Tvojom živote. Mojžiš vyzbrojený posvätnou cnosťou pokory pozerá na bitku so zdvihnutými rukami, aby zabezpečil víťazstvo Izraela, zatiaľ čo Jozue zhromažďuje jednotky. Amalek je násilný a obratný v boji. Títo hriešni ľudia majú prírodzené prostriedky k porážke Izraelitov. Ale neporazia ich. Prečo? Pretože Mojžiš je pripravený urobiť niečo absurdné. Je dosť pokorný, aby sa podrobil Božiemu plánu bez ohľadu na to, ako hlúpo alebo slabo to vyzerá pred ostatnými. Mojžiš nechal svoje ruky zdvihnuté k Bohu. Boh zase dal svojmu ľudu veľké víťazstvo. Ak sa vyzbrojíš cnosťou pokory, Božie víťazstvo Tvojim prostredníctvom je prakticky nevyhnutné. Ale ak dovolíš, aby Ťa ochromila myšlienka, že Ti v ťažkostiach pomôže Tvoja statočnosť a vôľa, Tvoj osud bude rovnaký ako osud Amaleka. Čo od Teba žiada Pán, čo sa Ti zdá príliš smiešne, aby si sa do toho pustil? Hovor dnes s ním o tom. Môžno Ti ukáže niečo, čo si si ani neuvedomil, že je proti jeho vôli kvôli Tvojej pýche.

Pridaj komentár