Kto sú chudobní? 

Deň sto jedenásty

„Evanjelium znie veľmi odlišne človeku s plným žalúdkom než človeku s prázdnym žalúdkom. Preto kázanie evanjelia sýtym a spokojným ľuďom často vedie k hrubým nedorozumeniam. Takýto ľudia ho mnohokrát prekrútia a zneužijú pre vlastné egoistické účely, pre svoju vlastnú moc a pohodlie (hoci chudobní môžu spraviť to isté!).

Cez to všetko sa evanjelium musí kázať predovšetkým chudobným (Lk 4; 18) – je to skoro ako by sme ho k nim ukladali do sejfu. To sú ľudia, ktorí ho dokážu vypočuť bez toho, aby sa ho pokúšali upraviť pre vlastné účely. Majú citlivý „detektor na plané reči“. Okolnosti ich iniciovali do základného ľudského paradoxu: učíme sa tým, že nie sme naviazaný na veci; dozrievame tým, že sa odovzdávame; a slová a modlitby nie sú náhradou za činy.

Ježiš kázal chudobným, aby vypočuli a pochopili jeho posolstvo, a potom ho zase prinášali tým z nás, ktorí ešte nevieme, že sme taktiež chudobní.

Akú mám skúsenosť s chudobou?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 135.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov#RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra#MeditáciePreMužov

Pridaj komentár