Ľavá a pravá

Deň sto piaty

„Dnešný svet potrebuje mužov, ktorí majú zmysel pre poriadok (rád) (ľavá hemisféra), ale taktiež majú tvorivý (kreatívny, tvorčí) zmysel (pravá hemisféra). Pokiaľ sa oba tieto aspekty dokážu vzájomne utvárať a rešpektovať, dostávame celého človeka. Západná spoločnosť nás – a mužov predovšetkým – orientuje na myslenie ľavou hemisférou. Muži, ktorí premýšľajú prevažne pravou polovicou mozgu, sú príliš tvoriví, tvorčí a chaotickí, než aby mohli dobre zapadnúť do nášho systému, rovnako ako by moderní muži boli príliš „racionálni“, než aby mohli zapadnúť do prvotných kultúr.

Motorické schopnosti a zručnosti sa učíme rozvíjať, ale ako rozvíjať svoje duchovné, či psychické schopnosti a zručnosti, to sa neučíme. Realite musíme naslúchať oboma spôsobmi. Áno, realitu je potrebné usporiadavať – inak by sme nemohli ani čítať túto stránku. Ale sama o sebe je ľavá polovica mozgu zakrpatená. Nie je tvorivá ani životodarná. Nie je zdrojom vnútornej sily ani hlbokého zmyslu. Nie je moc dobrá na vytváranie spojitostí, a my pritom dnes práve dobré spojitosti potrebujeme, pretože úprimne povedané, okolo nás existuje príliš mnoho dát, ktorých spojitosť je treba obnoviť.

Ako môžem vo svojom živote rozvíjať viac funkcií pravej časti mozgu?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 129.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov#RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra#MeditáciePreMužov

Pridaj komentár