Keď pravda a láska trpia 

Deň osemdesiaty ôsmy

„S človekom, ktorý na stranu svojho argumentu naverbuje Boha, nie je možné debatovať. Koniec koncov, kto by sa chcel hádať s Bohom?

Takýto človek predpokladá, že Boha vlastní a že dokonale rozumie Božej vôli, kdežto vy nie. Odkiaľ sa v ňom berie takáto arogancia? Často sa tento postoj objavuje u ľudí s premrštenými náboženskými postojmi. Takýto potom neprepočuteľne a jasne hlásajú, že vás nepotrebujú ani vás nemusia rešpektovať. Oni už svoje odpovede našli a našli už i spásu – bez vás –, pretože oni majú Boha v kapse. Z Boha sa stal predmet. Prestal fungovať v milujúcom vzťahu ako Druhý, ktorý dokáže ľudskú bytosť premeniť.

Tento neblahý prístup k Bohu vtlačil náboženstvu všeobecne, a kresťanstvu obzvlášť, v očiach väčšiny sveta – a hlavne mladšej generácie – negatívnu podobu. Ako sa takýto obraz líši od Ježišovho všetkozahŕňajúceho postoja, od jeho pokory a súcitenia! Všimli ste si niekedy, že Ježiš sa na hriešnikov len zriedkakedy hnevá? Ježiš sa hnevá len na tých, ktorí si myslia, že nie sú hriešnici.

Skúsil som niekedy použiť Boha, aby som presadil svoj argument? Pokiaľ áno, aký to prinieslo výsledok?“  

#MužskáSpiritualita#NaPrahuPremeny#DennéMeditáciePreMužov#RichardRohr#Maskulinita#Meditácia#DuchovnáLiteratúra

Pridaj komentár