Mužské prechodové rituály

Deň štyridsiaty ôsmy

„Muži potrebujú a chcú to, čo im veľké náboženské tradície sľubujú: stretnutie tvárou v tvár so svojim vlastným najhlbším životom a skúsenosť tohto života. D. H. Lawrence povedal: „Svet má najväčší strach zo skutočne nových skúseností.“ Novú myšlienku môžeme ľahko pustiť z hlavy, ale nová skúsenosť nás premieňa, a zmenu nemá ego rado. Zrelé náboženstvo pestuje skúsenosti s hĺbkou, nie len vieru v doktríny, ktorá od nás nevyžaduje skoro nič.

To je cieľ prechodového rituálu: vytvoriť vnútornú skúsenosť. Povšimnite si, že ide o rituály či obrady prechodu, nie o prednášky o prechode. Rovnako tak to nie sú sedenia určené k riešeniu problémov alebo k poskytovaniu terapie. Niektorí by radi prerobili rituály prechodu na psychologickú skúsenosť, ale rituál prechodu má byť epifániou života a príležitosťou čeliť jeho druhej strane, našej vlastnej nevyhnuteľnej smrti. Vziať takto smrť na vedomie pôsobí paradoxne ako najväčšia vzpruha pre životný rast, a preto sa tomu hovorilo „iniciácia“. Tu konečne skutočne začínate.

Prešiel som nejakým prechodovým rituálom, ktorý mi umožnil stretnúť sa s životom a smrťou? Pokiaľ áno, čo to bolo a ako ma to ovplyvnilo?

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov.

Pridaj komentár