Richard Rohr: Pravé priateľstvo

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň dvesto tridsiaty šiesty

„Keď sme mladý, dúfame, že sa zamilujeme do niekoho, kto nám bude rozumieť. Je prekvapivé, koľko naliehavých problémov akoby stratilo svoju ťažobu, akonáhle pochopíme, že na nás niekomu druhému skutočne záleží. Koľko otázok nás to prenasledovalo – a teraz zrazu už odpovede nepotrebujeme. Už len skutočnosť, že niekto iný je ochotný niesť s nami naše bremeno a ísť s nami, nás zbavuje mnohých starostí, ktoré nás predtým trápili. Prítomnosť a priateľstvo sú samé odpoveďou!

Práve to potrebujeme od ostatných mužov, od žien vo svojom živote a od priateľov i rodiny. Ľudskosť po nás žiada prostú a jednoduchú, vľúdnu prítomnosť. Nedokážem sa ubrániť presvedčeniu, že mnoho rozčúlených ľudí je proste a jednoducho len veľmi osamelých, pretože ich nesprevádza niečia tichá láska a sila. V tom spočíva skutočné priateľstvo. V skutočnosti má práve toto priateľstvo rovnakú podobu ako Božie priateľstvo. Boh je ochotný byť neustále pri nás. To nám sľubuje takmer každá biblická teofánia: „Budem s tebou“.

Kedy mi niekto pomohol tým, že bol so mnou?
Kedy som ja sprevádzal niekoho iného?

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov; str. 265.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár