Richard Rohr: Nebrať žiadne lacné náhradky

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň dvesto dvadsiaty tretí

„Najbežnejšia náhradka za liminálny priestor je v antropológii známa ako liminoidný priestor. Udalosti a príležitosti, ktoré nastávajú v liminoidnom priestore, vypadajú liminiálne, ale nie sú. V liminoidnom priestore sa nemôže stať nič nového, len sa opakuje to isté. Naša kultúra z nás zo všetkých robí úplných expertov, pokiaľ ide o to vydávať náhradkové skúsenosti za skúsenosti skutočné. Zábava funguje namiesto omše, hlučná hudba a veľké davy nahrádzajú hĺbku a šírku a obyčajná efektná podívaná nahrádza akúkoľvek skutočnú katarziu.

O rozdiele medzi obradom a rituálom nás učil p. Jim Clarke, jeden zo starejších organizácie Rites of Passage (Rituál prechodu). Účelom ceremónie je zachovať status quo, ale rituál vždycky odhaľuje tieň a zmyslom rituálu je nás zmeniť, alebo prinajmenšom uviesť zmenu do pohybu.

Rituál, rovnako ako skutočná divadelná dráma, vždycky vyvoláva katarziu či emocionálne očistenie. My radšej uprednostňujeme ceremónie pred rituálmi, pretože ceremónie od nás tak málo vyžadujú – stačí len prísť a nechať sa baviť. Liminoidná povaha ceremónie nám dovoľuje zostať pozorovateľmi opodiaľ, z diaľky, kdežto skutočný rituál vyžaduje psychickú i fyzickú účasť, možno dokonca i zmenu zmýšľania či zmenu srdca.

Aké skúsenosti vo svojom živote by som označil za liminoidné?

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov; str. 249.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár