Čeliť slzám vecí

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň sto dvadsiaty druhý

„Čo dodáva mužovi podstatu? Musí sa postaviť čelom ľudskej bolesti a utrpeniu, tomu, čo latinský básnik Vergilius nazval lacrimae rerum, „slzy vecí“. Inak sa nikdy nepostaví nohami na zem a neprestane byť tým, čo spisovateľ John Lee nazýva „lietajúcim chlapcom“, večným Petrom Panom.

Je to úžasný obraz: večne mladý chlapec- muž, navždy kĺžuci sa po povrchu života, nespútaný, nikdy neuzemnený, bez mravného ukotvenia. To sa dá ľahko zvládnuť, keď vyrastáme v pohodlí a účty platí niekto iný. Lenže takýto muž je nebezpečný, pretože všetko v jeho živote sa týka len jeho a tým pádom len jemu všetko slúži. Žije v istom druhu bazálnej nezrelosti. Zvyčajne nie je schopný nadviazať vzťah na akejkoľvek vážnejšej rovine. A napriek tomu dokáže rozprúdiť večierok – je s ním zábava! – takže mu nikto nemá odvahu povedať, že je nezrelý a povrchný.

Dokiaľ sa muž nenaučí plakať a súcitiť s bolesťou druhých, s najväčšou pravdepodobnosťou zostane chlapcom s hlavou v oblakoch.

Nad čím som sa rozplakal?
Čo som sa od svojich sĺz naučil?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 146.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

Pridaj komentár