Mýtus dvoch modernizmov

Na tomto linku nájdete ostatné meditácie:
https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Deň sto dvadsiaty

„Modernistický svetonázor formoval väčšinu z nás až asi do roku 1968, kedy sa zrodil „postmoderný“ svetonázor, aby odkryl omyly a plané sľuby modernizmu.

Modernizmus, ktorý sa zrodil v dvadsiatom storočí po troch storočiach vedeckého a sociálneho pokroku, nakoniec vnútil celej kultúre vieru v premieňajúcu silu masového vzdelania. Keď však z najvzdelanejšieho národa na svete, z Nemcov, vzišli dve svetové vojny, táto viera bla tragicky zlomená. A ako sa v ďalších dekádach vŕšili ďalšie genocídy a vojny, narastala dezilúzia – čo je živná pôda postmodernizmu – a celý svet sa naraz premenil na miesto, ktoré je desivé a v ktorom nepanujú žiadne predvídateľné vzorce.

Tvárou v tvár tejto absencii racionality a logiky dospieva postmodernista k záveru, že neexistuje žiadna logika ani žiadne koherentné vzorce, ale len triešť iracionálnych akcií, a že žiadnym tradičným vysvetlením, či už sa týka čohokoľvek, by sa nemalo dôverovať – dokonca ani v oblasti náboženstva. Tak vypadá oný často cynický a neukotvený svet, v ktorom vyrastajú naše deti. Podľa môjho názoru však evanjelium potvrdzuje, že obaja, modernisti aj postmodernisti, majú z polovice pravdu! Aby sme uvideli širší plán, musíme byť racionálny aj iracionálny.

Ako vyrovnávam svoj vlastný svetonázor v tak hektických a uponáhľaných dobách?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 144.

#MužskáSpiritualita #NaPrahuPremeny #DennéMeditáciePreMužov #RichardRohr #Maskulinita #Meditácia #DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov

https://thadeuss.wz.sk/na-prahu-premeny/

Pridaj komentár