Jedinečne s Bohom

Deň deväťdesiaty šiesty

„Pravdepodobne tým najodvážnejším vnútorným činom, ktorý môže človek vykonať, je dôverovať, že jeho malá duša môže vstúpiť do jedinečného vzťahu s Bohom, dôverovať, že on odráža určitú fazetu (odtieň) Božej slávy, ktorú takto nikto iný nikdy odrážať nebude. Toto poznanie neznamená nejaký sebastredný egoizmus – nevyplýva z neho, že sa máte zamilovať do vlastnej jedinečnosti. Príjme vás zamilovať sa do Boha, ktorý si vybral vás, žije vo vás a miluje vás presne tak, ako potrebujete vy byť milovaní v každej fáze svojej cesty.

Pokiaľ vám tieto slová znejú len ako krásna ilúzia, vypočujte si svätého Jána od Kríža, učiteľa cirkvi: „Veď každú (dušu) vedie Boh inými cestami, takže sa sotva nájde jeden duch, ktorý by sa len polovicu svojho spôsobu zhodoval so spôsobom druhého“ (Živý plameň lásky 3, 59). Jeden sa čuduje, ako nám mohlo kedy napadnúť, že by nejaký všeobecný zákon, presadzovaný v absolutizovanej podobe, vôbec mohol zodpovedať nádhernému vzťahu medzi dušou a jej Bohom.

Aké sú niektoré kvality mojej jedinečnej cesty s Bohom?

Richard Rohr: Na prahu premeny – denné meditácie pre mužov; str. 120.

#MužskáSpiritualita#NaPrahuPremeny#DennéMeditáciePreMužov#RichardRohr#Maskulinita#Meditácia#DuchovnáLiteratúra #MeditáciePreMužov #JedinečneSBohom #JánOdKríža

Pridaj komentár