Chcieť robiť to, čo robiť musíme

Deň šesťdesiaty druhý

„Existuje priepastný rozdiel medzi životom v tejto závislostnej spoločnosti moderného sekulárneho sveta a životom v slobode Ježišovho učenia. V závislostnej kultúre mnohí z nás jednoducho musíme robiť to, čo robiť chceme. Nemôžeme si pomôcť. Z toho na mnohých úrovniach vzniká závislosť, primárne je to závislosť na sebe.

Tí z nás, ktorí prijímame Ježišovo evanjelium, sme sa vďaka milosti naučili skutočne chcieť robiť to, čo robiť musíme! Čo iného by bola sloboda? Čo iného by bola láska?

Dokážem rozpoznať rozdiel medzi „musím robiť to, čo robiť chcem“ a „chcem robiť to, čo robiť musím“? Ako môže tento posun zmeniť môj život?

Richard Rohr: Na prahu premeny – Denné meditácie pre mužov.

Vlastná úvaha

Ten stav „musím robiť to, čo robiť chcem“ je mi dôverne známy. Stav neslobody, prežívania, boja o prežitie, závislosti, otroctva, sirotstva… Nech použijem ktorékoľvek z tých označení, stále je to o tom istom. Aký „postup“ tu ukazuje Rohr?
1. Prijímať evanjelium.
2. Dostať a prijať milosť.
3. Naučiť sa to.
Nedá sa ísť od konca. Najskôr „to žiť“ a potom príde aj tá milosť a nakoniec prijatie. Má to svoj poriadok, svoj postup a svoj čas. Už len samotné naučiť sa nie je jednorazová udalosť. Predpokladá opakovanie, predpokladá chyby a učenie sa z nich. Nie je tam napísané „prijať milosť a bude to“…

Pridaj komentár